28 Kasım 2008 Cuma

SSK + SSK HİZMET DÖKÜMÜ + SSK SİCİL NO

SSK Sigortalı Hizmet Dökümü

Sayfanın Konuları: SSK, SSK Hizmet Dökümü, SSK no, SSK Sicil No Sorgulama, SSK Sicil No ve TC Kimlik No ile SSK Hizmet Dökümü Sorgulama, SSK Maaş Hesaplama, SSK Emeklilik Süresi, SSK Öğrenme, SSK Pirim, SSK Sorgu, Sosyal Sigortalar Kurumu, www.ssk.gov.tr... hatalı aramalar: ssk gov, ssk.com, www ssk, ssk tr

SSK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA (SSK SİCİL NO İLE)

Yukarıdaki linke tıklayıp, açılacak ekrana SSK Sicil Numaranızı girerek, SSK hizmet dökümünüzü sorgulayabilirsiniz.

TC KİMLİK NO İLE SSK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA

Yukarıdaki linke tıklayıp, açılacak ekrana TC Kimlik Numaranızı girerek SSK Hizmet dökümünü edinebilirsiniz.

SSK Sicil No Sorgulama

SSK Sicil Numaranızı öğrenmek için yukarıdaki bağlantıya tıklayarak, ilgili sayfaya gidebilirsiniz.

T.C. Kimlik Bilgilerini Girme

SSK tescil kaydınızın güncellenmesi için, TC Kimlik bilgilerinizi girebilirsiniz.

SSK Emeklilik İşlemleri

SSK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA

SSK'nın (Sosyal Sigortalar Kurumu) Emeklilik Yaşı Ekranı'na cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi, SSK prim ödeme gün sayısı, diğer sandıklara (Emekli Sandığı - Bağkur) ait gün sayısı, askerlik gün sayısı, fiili gün sayısı ve yurtdışı gün sayısını yazarak ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞIM BAĞLANDI MI?

SSK'nın Emekli Aylık Bilgileri Ekranı'na giderek, emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilirsiniz. Ekrana SSK Sicil No'yu girip, Tahsis Talep Tarihi'ni belirlemeniz gerekiyor.

SSK Emekli Maaşı Hesaplama

SSK Emekli Maaşı Hesaplama, Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım, Emekli Maaşım Ne Kadar Olacak SSK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASSK' nın Emekli Maaşı Hesaplama Ekranı yoluyla, ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplayabilirsiniz. "Emekli maaşım ne kadar olacak?" sorusuna yanıt bulmak için, açılan ekrana Tahsis Numarası ya da SSK Sicil No'nuzu girmeniz gerekiyor.

SSK Emeklilik Kaydı Sorgulama

SSK'nın Emeklilik Kaydı Sorgulama ekranına gidip, TC Kimlik Numaranızı girerek, SSK emeklilik kaydınızı sorgulayabilirsiniz.

1 Ocak 2000 Tarihinden İtibaren İşe Girenler İçin Tahmini Emeklilik Aylığı

1 Ocak 2000 Tarihinden İtibaren İşe Girenler İçin Tahmini Emeklilik Aylığı 1 Ocak 2000 Tarihinden İtibaren İşe Girenler İçin Tahmini Emeklilik Aylığı SSK'nın, "1 Ocak 2000 Tarihinden İtibaren İşe Girenler İçin Tahmini Emeklilik Aylığı Hesaplama" ekranına gidip, çalıştığınız sektör ve toplam prim ödeme gün sayınızı belirterek, SSK tahmini emeklilik aylığınızı sorgulayabilirsiniz.

SSK Adres, Banka, PTT Değişikliği

Sayfanın konuları: SSK Adres, Banka, PTT Değişikliği, SSK DeğişiklikSSK - ADRES, BANKA, PTT DEĞİŞİKLİĞİSSK'nın "Adres, Banka, PTT Değişikliği" ekranına gidip, SSK Sicil Numarası, Sağlık Karnesi Tahsis Numarası ve TC Kimlik Numarası girerek sorgulama yapabilir, "Banka-PTT, İl ve Şube, Adres" değişikliği bilgilerini girebilirsiniz.

SSK Sağlık Ödemeleri Sistemi

Sayfanın konuları: SSK Sağlık Ödemeleri, SSK Tahakkuk Sistemi, İş Göremezlik Ödemeleri, SSK Eczane Provizyon Sistemi, İlaç bilgi Bankası, SSK Dilekçe ve Formları...
SSK SAĞLIK ÖDEMELERİ SİSTEMİ SSK Sağlık Ödemeleri Sistemi sayfasında, "Duyurular, İstatistikler, İnteraktif Uygulamalar, Anlaşmalı Eczaneler, Sözleşmeli Sağlık Tesisleri, Dilek ve İstekleriniz, Formlar ve Dilekçeler, E-Tr Ödülleri, Bilgi Edinme, Kurumlsal, Basın Merkezi, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Foto Galeri, Tele Bilgi Sistemi" başlıkları altındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.İnteraktif Uygulamalar" sayfasında, Web Servis Elektronik Fatura Sistemi (WELF), SSK Protez ve İyileştirici Vasıtalar Provizyon sistemi, Sigorta Müdürlükleri İş Göremezlik Ödemeleri, İşveren Vizite Kağıdı ve Çalımazlık Belgesi Girişi, Optik Provizyon Sistemi, Tahakkuk Sistemi, Özel Sağlık Tesisleri İçin Web Uygulamaları, SSK Eczane Provizyon Sistemi, Sağlık Projeleri Yetki Modülü, İlaç Bilgi Bankası" sayfalar yer alıyor. Formlar ve Dilekçeler" sayfasında ise "Personel Emeklilik Belgesi, Sigortalı İşe Giriş Belgesi, Sigortalı Bildirim Belgesi, İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi, Askerlik Borçlanması Talep Dilekçesi, Tahsis Talep Beyan Ve Taahhüt Belgesi, Sigortalı Hesap Fişi, Sigorta Kolu Tercih Bildirimi, İstek ve Tescil belgesi, Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi, Sigortalı Hesap Fişi, İş Göremezlik Belgesi, Dilekçe Örnekleri, Vizite Kağıtları, Sağlık Belgesi, İşyeri Bildirgesi, Aylık Prim Hizmet Belgesi, Sigortalı Bildirim Belgesi, Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu, Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi, Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi" gibi belgelere ulaşabilirsiniz.

SSK SAĞLIK KARNESİ SORGULAMA

SSK'nın Sağlık Karnesi Sorgulama Ekranı'nda, "Çalışan, Emekli, SSK Kurum Personeli" için ayrı ayrı olmak üzere, SSK Sicil No ve Karne Seri No girilerek, sağlık karnesi sorgulanabiliyor.

SSK Emeklilik Rehberlik Hizmetleri

SSK Emeklilik Rehberlik Hizmetleri, SSK Aylık Döküm, SSK Yıllık Döküm SSK EMEKLİLİK REHBERLİK HİZMETLERİ SSK'nın Emeklilik Rehberlik Hizmetleri sayfasında Tc Kimlik Numarası ile Tahsis numarası'nı girerek, Aylık Döküm ve Yıllık Döküm sorgulaması yapabilirsiniz.

SSK Evrak Takibi

Sayfanın konuları: SSK EvrakTakibi, Ad-Soyada göre SSK Evrak Takibi, Sicil numarasına göre SSK Evrak Takibi, Tahsis Numarasına göre SSK EVrak Takibi, SSK Evrak Sorgulama
SSK EVRAK TAKİBİ SSK'nın "Evrak Takibi" ekranı yoluyla, evrağınızı üç ayrı şekilde takip edebilirsiniz. Ad ve soyada göre, sicil numarasına göre ya da tahsis numarasına göre, online olarak evrak araması yapabilirsiniz.

SSK İlaç Katkı Payı ve Muayene Ücreti Kesintisi Sorgulama

Sayfanın konuları: SSK İlaç Katkı Payı Sorgulama, SSK Muayene Ücreti Kesintesi Sorgulama SSK İlaç Katkı Payı ve Muayene Ücreti Kesintisi Sorgulama SSK ilaç katkı payı ve muayene ücreti kesintisini öğrenmek için, sorgulama ekranına TC Kimlik No ya da tahsis numarasını girip, kesinti yılı ve kesinti dönemini belirtmeniz gerekmektedir.

SSK - Sosyal Sigortalar Kurumu

Ülkemizin en büyük sosyal güvenlik kuruluşu olan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Ülke nüfusunun yaklaşık % 50'sine sigorta ve sağlık hizmeti sunmaktadır.Onaylanan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın kaldırılarak "Sosyal Güvenlik Kurumu"nun oluşturulmasını öngörüyor.

SSK - Sosyal Sigortalar Kurumu

SSK - SOSYAL SİGORTALAR KURUMU SSK - Sosyal Sigortalar Kurumu'nun resmi sitesinde, sigorta ve emeklilik konusunda tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitede "Sağlık Rehberi, Sigortalı Rehberi, Memur Rehberi, Serbest Çalışanlar Rehberi, İşveren rehberi, Yaşlı ve Engelli Rehberi" başlıkları altında bilgilere ulaşmak mümkün. SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur hakkındaki detaylar ile hizmet dökümleri, emekli aylığı, maaş hesabı, emeklilik zamanı gibi online hizmetlere yer veriliyor.

SGK - Sosyal Güvenlik Kurumu

SGK - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SGK - Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi sitesinde, sigorta ve emeklilik konusunda tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitede "Sağlık Rehberi, Sigortalı Rehberi, Memur Rehberi, Serbest Çalışanlar Rehberi, İşveren rehberi, Yaşlı ve Engelli Rehberi" başlıkları altında bilgilere ulaşmak mümkün. SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur hakkındaki detaylar ile hizmet dökümleri, emekli aylığı, maaş hesabı, emeklilik zamanı gibi online hizmetlere yer veriliyor.

SSK İşveren İşlemleri

SSK Gecikme Zammı Hesaplama

Sayfanın konuları: SSK Gecikme Zammı Hesaplama, Tarihe Göre SSK Gecikme Zammı, SSK Gecikme Borç Tutarı Sorgulama SSK GECİKME ZAMMI HESAPLAMA SSK'nın Gecikme Zammı Hesaplama Ekranı yoluyla, borç durumunuzu sorgulayabilirsiniz. Ekranda tarihi seçerek, borç dönemlerine göre borç tutarı ve gecikme zammını öğrenebilirsiniz.

SSK İşveren Borç Durumu Sorgulama Sayfanın konuları:

Sayfanın konuları: SSK İşveren Borç Durumu Sorgulama, E-Borcu Yoktur Belgesi Kontrol Uygulaması SSK İşveren Borç Durumu Sorgulama SSK'nın E-Borcu Yoktur Belgesi Kontrol Uygulaması Ekranı yoluyla, işverenler borç durumunu sorgulayabilmektedir. Sorgulama için yukarıdaki linke tıklayıp, açılacak ekrandaki arama formuna barkod numarası girilmesi gerekmektedir.

SSK İŞVEREN KONTROL NUMARASI SORGULAMA

SSK'nın ilgili sayfasında, işveren sicil numarası için kontrol numarası sorgulaması yapabilirsiniz. Kontrol numarası için yukarıdaki sayfaya gidiniz.

SSK İşgöremezlik Ödeme Sistemi

Sayfanın konusu: SSK İşgöremezlik Ödeme Sistemi SSK İŞ GÖREMEZLİK ÖDEME SİSTEMİ SSK'nın İşgöremezlik Ödeme Sistemi için, SSK Sağlık Ödemeleri Sistemi sayfasına gidip, kullanıcı ve parolanızı yazarak giriş yapmanız gerekmektedir.

SSK İşveren Vizite Kağıdı ve Çalışamazlık Belgesi

Sayfanın konusu: SSK İşveren Vizite Kağıdı ve Çalışamazlık Belgesi SSK İşveren Vizite Kağıdı ve Çalışamazlık Belgesi SSK'nın İşveren Vizite Kağıdı ve Çalışamazlık Belgesi için, kullanıcı kodu, sistem şifresi ve işyeri şifresini yazarak, Vizite Sistemi'ne giriş yapmanız gerekmektedir.

SSK Müstehaklık Sorgulama

Sayfanın konusu: SSK İMüstehaklık Sorgulama, SSK Provizyon Sorgusu SSK Müstehaklık Sorgulama SSK'nın Müstehaklık Sorgulama sayfasında, SSK'lı çalışan, SSK'lı emekli ve SSK kurum personeli için online olarak provizyon sorgulaması yapılabilmekte. Sorgulama için TC Kimlik No ya da SSK Sicil + Karne No gerekiyor.

SSK e-bildirge Sistemi

İşverenlerin, çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini internet üzerinden vermeleri ve bildirimlerine ait tahakkuk bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı yoluyla ödeyebilmeleri için oluşturulan elektronik bir portaldır.

SSK E-Bildirge

E-Bilgirge, işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini internet üzerinden vermeleri ve bildirimlerine ait tahakkuk bedellerini de otomatik ödeme ve internet bankacılığı yoluyla ödeyebilmeleri için oluşturulan elektronik bir portaldır. SSK'nın e-Bildirge sayfasına giderek, bu konudaki tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz. Sayfadaki başlıklar şöyle: E-bildirge Hakkında İşverenlere Yönelik Bilgiler , E-bildirge Başvuru Formları Temini, E-bildirge Teknik Bilgiler, E-bildirge Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, E-bildirge İçin XML Dosya Hazırlama Hata Ayıklama Kılavuzu, E-bildirge Kullanım Kılavuzu, E-bildirge Soru ve Cevaplar, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, e-Bildirge Uygulaması ve Servislerin Yeniden Yapılandırılması (06.04.2004 Tarih 16-313 Ek Sayılı Genelge), E-bildirge Tebliği, E-bildirge Başvuru Vekaletname Örneği, Aylık Prim Hizmet Belgesi Örneği, Aylık Prim Hizmet Belgesi Devam Sayfası Örneği, Sigortalı Tekrar İşe Giriş Bildirgelerinin İnternet Ortamında Verilmesine İlişkin Kullanım Kılavuzu...

SSK e-bildirge Sistemi Giriş Sayfası

SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri

Sayfanın konuları: SSK Yurtdışındaki Türk İşçileri, Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri, Yaşlılık aylığından yararlanma şartları, Almanya emekli aylığı bağlama koşulları... SSK Yurtdışındaki Türk İşçileri SSK'nın "Yurtdışındaki Türk İşçileri" sayfasında, Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığı'nın duyuruları, sigortalıların ulaşabilecekleri telefon numaraları, borçlanma dilekçe örnekleri, Almanya aylık bağlama koşulları broşürü, yaşlılık aylığından yararlanma şartları gibi bilgiler yer alıyor. Sayfada ayrıca yurtdışındaki Türk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ateşelikleri ve ilgili diğer kuruluşların adres ve telefonları yer alıyor.

SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genel Yazıları

Sayfanın Konuları: SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genel Yazıları, Yurtdışı Hizmet Borçlanması Uygulamaları, Yurtdışı Sigortalılarının Sağlık Yardım Masrafları, Almanya Prim İade İşlemleri SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genel Yazıları SSK'nın "Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genel Yazıları"sayfasında, yurtdışında çalışan Türk işçilerinin emeklilik işlemleriyle ilgili çok sayıda bilgilendirici konu yer alıyor. Sayfadaki yazıların en önemlileri arasında şunlar bulunuyor: Hollanda da Çalışan Vatandaşlarımızın Yurtdışı Hizmet Borçlanmasına Esas Olacak Hizmet Cetveli, Yurtdışı Hizmet Borçlanması Uygulamaları, Maluliyet Raporları, Yurtdışı Sigortalılarının Sağlık Yardım Masrafları, Türkiye-Azerbaycan Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma, Yurtdışı Hizmet Borçlanmalarında Hizmetlerin Tespit İşlemi, Yurtdısı Sigortalılarının Saglık Yardımlarından Yararlanmaları, Geçici Görev Süreleri, Bulgaristan Emekli Aylıkları, İsviçre Prim Transfer Talep Formülerleri, Almanya Hesaplaşma İşlemleri, Almanya Prim İade İşlemleri...

SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genelgeleri

Sayfanın konuları: SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genelgeleri, Kesin Dönüşün Belgelenmesi ve Yoklama İşlemleri, Yurtdışı Hizmet Borçlanması, Sağlık Yardım Hizmetinin Sunumu... SSK Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genelgeleri SSK'nın "Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı Genelgeleri" sayfasında, yurtdışındaki Türk işçilerinin emeklilik işlemleri konusunda birçok yararlı bilgiye ulaşmak mümkün. Genelge başlıklarından bazıları şöyle: Kesin Dönüşün Belgelenmesi ve Yoklama İşlemleri, Yurtdışı Hizmet Borçlanması, Sağlık Yardım Hizmetinin Sunumu, Maluliyet İşlemleri, Yurtdışı Sigortalılarının Sağlık Yardımlarından Yararlandırılması...

SSK Almanya/Bulgaristan Rant ve Kaza Emekli Ödemeleri

Sayfanın konusu: SSK Almanya/Bulgaristan Rant ve Kaza Emekli Ödemeleri. Almanya/Bulgaristan Rant ve Kaza Emekli Ödemeleri SSK'nın Almanya/Bulgaristan Rant ve Kaza Emekli Ödemeleri Sorgulama Ekranı'nda, "Tahsis No girilerek, rant ve kaza emikli ödemeleri sorgulanabiliyor.

Bulgaristan Emekli Aylıkları

Sayfanın Konuları: Bulgaristan Emekli Aylıkları, Bulgaristan Emekli Aylıklarının Türkiye'de Ödenmesi Anlaşması... Bulgaristan Emekli Aylıkları Türkiye ile Bulgaristan arasında imzalanan, Bulgaristan emekli aylıklarnın türkiye'de ödenmesine dair anlaşmanın tüm maddelerini bu sayfada bulabilirsiniz.

SSK - Sorular ve Cevaplar

Neden Sigortalı Olmalıyım?

Sayfanın konuları: Neden Sigortalı Olmalıyım?, Sigortalı Olmanın Yararları
Neden sigortalı olmalıyım?Sigortalı olduğunuz takdirde siz ve aileniz hayatın çeşitli risklerine karşı korunursunuz. Çalışma hayatı türlü risklerle doludur. Çalışırken iş kazası geçirebilirsiniz. Meslek hastalığına tutulabilirsiniz. Siz ve aileniz hastalanabilir. Kadın iseniz siz, erkek iseniz eşinizin hamileliği de sizin giderlerinizi arttıran risklerdir. Yine işsiz kalabilirsiniz. Yine yaşlanınca çalışamaz duruma düşebilirsiniz. Malül kalabilirsiniz. Ölümünüz halinde eşiniz ve çocuklarınız geçimlerini sağlayamayabilir. İşte sosyal sigorta sizi ve ailenizi tüm bu zor durumlara karşı koruyan ve sizi bu gibi zor durumlarda destekleyen bir sistemler bütünüdür. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa ve bu Kanunu uygulamakta olan Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi bir işte ?sigortalı? olarak çalışmak, hayatın çeşitli risklerine maruz kalmanız durumunda size uzatılacak sıcak bir yardım elini garanti eder.Sigortalı olduğunuzda; İş kazası, meslek hastalıkları, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm, işsizlik risklerine karşı siz ve aileniz sigortalanmış olursunuz.Bu risklerden birine yahut birkaçına maruz kaldığınızda çalışamadığınız geçici ya da sürekli zaman diliminde SSK size "günlük ödenek", "gelir" ya da "aylık" adları altında çeşitli ödemeler yapar, çalışmanıza engel olan husus, hastalık ya da kaza ise iyileşmenize yarayacak yardımları yapar, yaşlılık ya da malullük ise ömrünüzün sonuna kadar başkasına muhtaç olmayacağınız asgari yaşam düzeyini, garanti eder. Sigortalı olmak size ne kazandırır?Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta iken iş kazasına uğramanız veya meslek hastalığına yakalanmanız halinde; 1. Sağlık yardımları yapılır, 2. Geçici iş göremezliğiniz halinde günlük ödenek verilir, 3. Sürekli iş göremezliğiniz halinde gelir bağlanır, 4. Gerekli görülmesi halinde tedaviniz için protez araç ve gereçleriniz sağlanır, takılır, yenilenir ve onarılır. 5. Yurt içinde herhangi bir yerde tedaviniz yaptırılır, 6. Yurt içinde gerekli tedaviniz sağlanamıyorsa yurt dışındaki tedavi imkanlarından yararlanırsınız,Ayrıca hak sahiplerinize; 7. Vefat etmeniz halinde gelir bağlanır,8. Cenaze masrafı karşılığı verilir. Hastalandığınızda; 1. Sağlık yardımı yapılır, 2. Gerekli görüldüğünde tedaviniz için protez araç ve gereçleri sağlanır, 3. Geçici iş göremezlik halinde günlük ödenek verilir, 4. Gerekli hallerde muayane ve tedavi için yurt içinde başka bir yere gönderilirsiniz,5. Yurt içinde tedavi sağlanamayan hallerde gerekli şartlarla yurt dışında tedavi imkanlarından yararlanırsınız. Hastalıkları halinde eş ve çocuklarınıza; 1. Sağlık yardımı yapılır (ilaç ve iyileştirme araçları),2. Protez araç ve gereçleri sağlanır. Analık halinde sigortalı kadına ve sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşine;1. Gebelik yardımları, 2. Doğum yardımları, 3. Emzirme yardımları yapılır, 4. Parasal gebelik ve doğum yardımları sağlanır. Hastalıkları halinde bakmakla yükümlü bulunduğunuz anne ve babanıza sağlık yardımı yapılır. Yaşlandığınızda sağlanan yardımlar; 1. Yaşlılık aylığı bağlanır,2. Toptan ödeme yapılır. Çalışamayacak şekilde malül durumuna düşerseniz; malüllük aylığı bağlanır. Vefat ettiğinizde; 1. Eşinize, çocuklarınıza, bakmakla yükümlü olduğunuz anne ve babanıza aylık bağlanır. 2. Eşinize, çocuklarınıza, bakmakla yükümlü olduğunuz anne ve babanıza toptan ödeme yapılır. 3. Hak sahiplerinize cenaze masrafı karşılığı verilir. İşsiz kaldığınızda; 1. İşsizlik Ödeneği Ödenir.2. İşsizlerin işsiz kalınan süre içindeki tedavileri sağlanır. 3. İşsizin yeni iş bulmasına yardımcı olunur. 4. İşsize meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilir. Bu Yardımları Kazanmanın Temel Şartı Nedir? Bu yardımları kazanmanın en temel şartı sigortalı olarak çalışmaktır.

Sigortalı Kime Denir?

Sayfanın konuları: Sigortalı Kime Denir?, SigortalıNIN tANIMI
Sigortalı Kime Denir?I- SİGORTALININ TANIMI506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 2'nci maddesi birinci fıkrasında, bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanlar 506 sayılı kanun uygulamasında sigortalı sayılmışlardır. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 6’ncı maddesinde, çalıştırılanların işe alınmalarıyla kendiliğinden sigortalı olacakları, sigortalılar ile işverenleri hakkındaki hak ve yükümlülüklerin, sigortalının işe alındığı tarihten başlayacağı, sigortalı olma hak ve sorumluluğundan kaçınılamayacağı ve vazgeçilemeyeceği, yardım ve yükümlülükleri azaltmak veya devretmek yönünde sözleşme yapılamayacağı, hükümleri getirilmiştir. Kanun maddelerine göre, sigortalı sayılabilmenin şartı, çalışanla, çalıştıran arasında hizmet akdi bağının bulunmasının yeterli olmasıdır. Kanunun 6’ncı maddesi birinci fıkrasındaki anlamdan, sigortalı olmanın şartları içerisinde ücret alınması koşul olarak görülmemiştir. Ücretin, sigortalı sayılmanın şartlarından gerektiği, Kanunun 3’üncü maddesindeki istisnalarda yer almıştır. Sigortalı olmak, çalışanın ve çalıştıranın isteğine bırakılmamış, işe alınmayla birlikte kendiliğinden kazanılan bir hak ve sorumluluk sayılmıştır. II- KONUSU İŞ GÖRME OLAN AKİTLER VE UNSURLARI A- HİZMET AKDİ506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda ve 1475 sayılı İş Kanununda hizmet akdinin tarifi yapılmamış, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 313’üncü maddesinde tanımlanmıştır. Hizmet akdi, Borçlar Kanunundaki tarife göre; "Hizmet akdi bir mukaveledir ki onunla işçi, muayyen veya gayri muayyen bir zamanda hizmet görmeyi ve iş sahibi dahi ona ücret vermeyi taahhüt eder. Ücret zaman itibariyle olmayıp yapılan işe göre verildiği takdirde dahi işçi muayyen veya gayri muayyen bir zaman için alınmış veya çalışmış oldukça, hizmet akdi yine mevcuttur, buna parça üzerine hizmet veya götürü hizmet denir" şeklinde tanımlanmıştır. Kanundaki tarife, ilmi araştırmalara ve yargı kararlarına göre hizmet akdinin unsurları: 1- Hizmetİşçi, işverene emeğini verme taahhüdünde bulunur. İşçi, eseri değil, hizmet verme sorumluluğunu taşır. Hizmet, işverenin işyerinde veya belirleyeceği yerde yapılır.2- Bağımlılık Hizmet akdi iki taraflı akidlerden olup, karşılıklı borç doğurur. İşçi emeğini, işveren emrine verir ve işin yapıldığı sürede ona tabi olur. İşveren ise emeğin karşılığı olarak ücret ödemeyi kabul eder. Bağımlılık unsuru hizmet akdini, konusu iş görme olan diğer akidlerden (istisna, vekalet vb.) ayıran en önemli unsurdur.3- ÜcretEmeğin kirası niteliğindedir. İşverenin sorumluluğudur. Saat, günlük, haftalık, aylık çalışmalar karşılığı ödenebiyeceği gibi işin miktarına göre ve kardan hisse şeklinde de verilebilir. Ücretin ödenme şekli akdin niteliğini değiştirmez. Nakit veya sair şekilde ödenebilir. 4- Süreİş (hizmet) sözleşmesi belirli bir süre için yapılabileceği gibi süresiz de yapılabilir. Hizmetin, sözleşme süresi içinde günün belirli saatlerinde, haftanın veya ayın belirlenen günlerinde yerine getirilmesi de mümkündür. Belirtilen şekillerdeki çalışmalar hizmet akdinin niteliğini değiştirmez. Borçlar Kanununda, hizmet sözleşmelerinin yazılı yapılması gerektiği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Hizmet sözleşmelerinin yazılı yapılması İş Kanunu'nun 9’uncu maddesinde hükme bağlanmıştır. İş Kanununa göre belirli süresi bir yıl veya daha uzun süreli hizmet akitlerinin yazılı yapılması zorunlu kılınmıştır. İş sözleşmesinin süresiz yapılması şart ve zorunluluk değildir. Hizmet akitlerinin yazılı yapılmamış olması, hizmet akdinin varlığını etkilemez.B- İSTİSNA AKDİ (ESER SÖZLEŞMESİ)İstisna sözleşmesi, Borçlar Kanunu'nun 355’inci maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre, “Onunla bir taraf (yüklenici), öteki tarafın (ısmarlayan - sipariş veren) ödemeyi taahhüt ettiği ücret karşılığında, bir eser meydana getirmeyi taahhüt eder - borçlanır.” Kanundaki tarife, ilmi araştırmalara ve yargı kararlarına göre istisna akdinin belirleyici unsurları şunlardır: 1- Eser (Yapılacak Şey)Akdin konusu, emek değil neticesidir. Hizmet değil, eser önemlidir. 2- BağımsızlıkMüteahhit (yüklenici) eserin meydana getirilmesini, işin sahibi de fiyatını (bedelini) vermeyi taahhüt ederler. Eserin meydana getirilmesi çalışması, işin sahibinin emrinde yapılmaz. Müteahhit çalışmasında serbesttir. Çalışmanın, işin sahibinin göstereceği yerde yapılması da, akdin niteliğini değiştirmez. 3- Semen (Fiyat-Bedel)İşin ücretidir. Eserin fiyatıdır.4- Süre (Zaman)Sözleşmenin süresi vadeyi, başka bir anlatımla eserin teslim zamanını ifade eder. Hizmet Akdi ile İstisna Akdini Birbirinden Ayıran Özellikler: 1- Hizmet akdinde taraflar arasında (tabiiyet) bağımlılık vardır. Bu özellik iki akit arasındaki en önemli ayrıcalıktır. 2- Hizmet akdinde konu, emeğin doğrudan kendisidir. Hizmet akdinde kişi, emeğini kiralar. İstisna akdinde ise, emek karşılığı vücuda getirilen şey (eser) taahhüdün konusudur.3- Hizmet akdinde ücret, emeğin kirasıdır. İstisna akdinde ise, ücret emek sonucu meydana getirilen eserin bedelidir. 4- Hizmet akdinde çalıştırılanın işverene ait işyerinde veya işverenin göstereceği yerde çalıştırılması esastır. İstisna akdinde ise, akde konu olan işin işverenin işyerinde imali gerekmiyorsa, taahhüt eden tarafından kural olarak kendi işyerinde ve bağımsız olarak yapılır. C- VEKALET AKDİ (VEKİLLİK SÖZLEŞMESİ)Vekalet akdi, Borçlar Kanunu'nun 386’ncı maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre; Vekil, sözleşme uyarınca kendisine yüklenen (sorumluluğuna verilen) işin yürütülmesini veya üzerine aldığı işin yerine getirilmesini borçlanır. Borçlar Kanununa göre, işin görülmesiyle ilgili olup da diğer sözleşme türlerine girmeyen işlerde de vekalet akdi kuralları uygulanır. Vekalet akdinin belirleyici unsurları şunlardır: Bir tarafta vekil, diğer tarafta iş sahibi vardır. Vekil, sahibine ait işin idaresini, bir hizmetin görülmesini üzerine alan kişidir. Vekilin, hizmetin görülmesindeki bağlılığı, hizmet akdinde olduğu gibi zorunlu değildir. Vekalet akdinde ücret kanuni şart değildir. Sözleşme veya teamül varsa vekil ücret isteyebilir. Ödenecek ücret hizmetin neticesi değil, kendisi içindir. Konu Hakkında Örnekler: 1) Bir inşaatın projesinin çizilmesi işlerinin yapılmasını taahhüt eden serbest meslek kazancı yönünden vergi mükellefiyeti bulunan inşaat mühendisi ile inşaat sahibi arasındaki hukuki ilişki istisna akdidir. 2) Konut yapı kooperatifi tarafından üyeleri adına yaptırılan konut inşaatlarının şantiye mühendisliğini yapmak üzere çalıştırılan (çalışma süre ve şartları yazılı yapılacağı gibi sözlü de anlaşılmış olabilir) inşaat mühendisi ile kooperatif tüzel kişiliği arasındaki hukuki ilişki, çalışma işyeri sahibinin emir ve talimatı altında ve gösterilen yerde ifa edileceğinden, hizmet akdidir. 3) Belirlenen gün ve saatlerde öğrenciye ders vermek üzere anlaşan eğitimci ile öğrenci veya velisi arasındaki hukuki ilişki ise hizmet akdi olmayacağı gibi istisna akdinin konusuna da girmediğinden vekalet akdi olarak kabul edilmelidir. Aynı eğitimcinin, özel bir okulda veya dershanede önceden belirlenen gün ve saatlerdeki çalışması ise, okul veya dershane sahibi işveren ile eğitimci arasındaki hukuki ilişkinin (çalışmanın, işverenin emir ve talimatı doğrultusunda, gösterilen yer ve saatte ve belirlenen programa göre yapılması nedenleriyle) hizmet akdi olarak kabulü gerekir. 4) Herhangi bir konudaki davayı, dava sahibinin istekleri doğrultusunda takip eden avukat ile dava sahibi arasındaki hukuki ilişki, hizmet akdi olmayıp, vekalet akdidir. Tüm mesaisini bir işverenin emrine hasreden, işverenin gösterdiği yerde ve belirlenen saatlerde ücreti karşılığı çalışan Avukat ile işveren arasındaki hukuki ilişki hizmet akdidir. 5) Kendi adına muayenehanesi bulunan doktor ile hastası arasındaki hukuki ilişki vekalet akdi, sağlık kuruluşunda, sağlık kuruluşu işvereninin emir ve talimatı altında çalışan doktor ile sağlık kuruluşu işvereni arasındaki hukuki ilişki ise hizmet akdi olur.

İşsizlik sigortası nedir?

İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayarak kendilerinin ve aile fertlerinin zor duruma düşmelerini önleyen, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, Devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta koludur.
Hangi durumlarda işsizlik ödeneğinden yararlanılır?
120 günü kesintisiz olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalanlardan;
Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler,
Hizmet akitleri; sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler,
Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler,
Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar.
İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar,
Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler, işsizlik ödeneğine hak kazanırlar.
İşsizlik ödeneğine hak kazananların, bu ödenekten faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, İSKUR'nun en yakın ünitesine başvurmaları gerekmektedir.
Hangi hallerde işsizlik ödeneğinden yararlanmak mümkün değildir?
Aşağıda belirtilen koşullarda, işsizlik ödeneğine hak kazanılamaz;
Son 120 günü kesintisiz olmak üzere, işsiz kalmadan önceki son üç yıl içinde 600 gün süre ile prim ödememiş olanlar,
Hizmet akitlerini kendi istek ve iradeleri ile feshedenler,
Muvazzaf askerlik görevi nedeniyle hizmet akitleri feshedilenler,
Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alanlar,
Hizmet akitleri grev, lokavt veya kanundan doğan Ödevler nedeniyle askıya alınmış olanlar,
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri nedeniyle hizmet akitleri işverenler tarafından feshedilmiş bulunanlar.
Sigortalı işsizlere hangi hizmetler sunulacaktır?
İşsizlik ödeneğine hak kazanan sigortalı işsizlere aşağıda belirtilen hizmetler sunulacaktır;
İşsizlik ödeneği ödenecektir. Bu ödenek, sigortalı işsizin çalışmış olduğu süre ile doğrudan ilişkilidir. Sigortalı işsizler prim ödeme sürelerine göre; en az 180, en fazla 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alabileceklerdir.
İşsizlerin ödenek aldıkları süre içinde; hastalık ve analık sigortası primleri, Sosyal Sigortalar Kurumu 'na veya bağlı oldukları özel emekli sandıklarına yatırılacaktır. Dolayısıyla; sigortalı işsizler ve geçindirmekle yükümlü oldukları aile , fertleri, hastalanmaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanacaklardır.
İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere, doktor raporu ile istirahatli kılındıkları süre içinde geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.
İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere, işgücü piyasası ve mesleki eğitim alanında danışmanlık hizmeti verilecektir.
Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilecektir.
İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere, yeni bir iş bulmalarında yardımcı olunacaktır.
İşsizlik Sigortası Kanunu ve yararlı linkler
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İşsizlik Sigortası Sayfası
4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu
SSK "İşsizlik Sigortasını Tanıyalım" Sayfası
İşsizlik Kanunu
Her Yönüyle İşsizlik Sigortası
İşsizlik Sigortası Uygulanmasına Dair 3 Nolu Tebliğ
İşsizlik Sigortası İşten Ayrılma Bildirgesi Örneği
İşsizlik Sigortası Ödeneği İşçi Maaş Talebi Dilekçesi Örneği
İşsizlik Sigortası Ödeneği Hesabı
İşsizlik Sigortası Uygulanmasına dair 4 Nolu Tebliğ

Sigortam Yapılmamışsa Ne Yapmalıyım?

Sayfanın konuları: Sigortam Yapılmamışsa Ne Yapmalıyım?, SSK Sigortam Yapılmadı...
Sigortam Yapılmamışsa Ne Yapmalıyım?Sigortasız çalıştırıldığınızı anladığınızda; işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Sigorta müdürlükleri her ilde bulunmaktadır. Sigortasız çalıştırıldığınızı, çalıştığınız işyerinden ayrıldıktan sonra anlarsanız, hizmetinizin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde yetkili mahkemeye müracaat etme hakkınız da bulunmaktadır.

SSK Primim Ödeniyor mu?

Sayfanın konuları: SSK Primim Ödeniyor mu?, SSK Primimin Ödenip Ödenmediğini Nasıl Anlarım?
SSK Primim Ödeniyor mu?İşveren, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi (2004/Mayıs ayından önceki çalışmalar için Dört Aylık Sigorta Primleri Bordrosu) olarak adlandırılan belgeyi, işyerinde çalışanların görebilecekleri bir yere asmaya mecburdur.Bu belgede, işyerinde çalıştırılan ve kanuna uygun olarak sigortalı yapılanların sigorta sicil numaraları, ad ve soyadları, çalışma gün sayıları ile sigorta primine esas kazançları yer almaktadır. Söz konusu belgeden adınızı, soyadınızı kontrol ederek sigortalı olup olmadığınızı, çalışma gün sayılarınız ile ücretlerinizin doğru bildirilip bildirilmediğini anlayabilirsiniz.Ayrıca, SSK Hizmet Dökümü sayfasına gidip, SSK Hizmet dökümünüzü alarak, hizmetlerinizin kuruma bildirilip bildirilmediğini öğrenmeniz mümkündür.

Sigortasız Çalıştırılıyorsam Ne Yapmalıyım?

Sayfanın konuları: Sigortasız Çalıştırılıyorsam Ne Yapmalıyım?, Sigortasız Çalıştırıldığınızı Anlayınca Ne Yapmalısınız?
Sigortasız Çalıştırılıyorsam Ne Yapmalıyım?Sigortasız çalıştırıldığınızı anladığınızda, işyerinin bağlı olduğu Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. Sigorta müdürlükleri her ilde bulunmaktadır.Sigortasız çalıştırıldığınızı, işyerinden ayrıldıktan sonra anlarsanız, iş akdinizin sona erdiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde yetkili mahkemeye müracaat etme hakkınız bulunmaktadır.

Emekli Aylığı Alanlar Çalışabilir mi?

Sayfanın konuları: Emekli Aylığı Alanlar Çalışabilir mi?
Emekli Aylığı Alanlar Çalışabilir mi?SSK'dan yaşlılık aylığı alanlar, emekli olduktan sonra da bir işte çalışabilir. Ancak, çalışmaya başlayan emeklilerin tercih edecekleri sigorta kolu (tüm sigorta kolları veya sosyal güvenlik destek primi) bunların işverenleri tarafından Kuruma verilecek olan Sigortalı İşe Giriş Bildirgelerinde belirtilmelidir. Tüm sigorta kollarına tabi çalışmayı tercih eden emeklinin aylığı, çalışmaya başladığı tarih itibariyle kesilir. Sosyal güvenlik destek primini tercih eden emeklilerin aylıkları ise ödenmeye devam olunur.Diğer taraftan, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi ile herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin % 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacağı ve görev yapamayacağı, yine anılan Kanunda diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümlerinin 01/01/2005 tarihi dahil uygulanmayacağı hüküm altına alındığından, Kurumumuzdan yaşlılık aylığı almakta iken kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başlayanların işyerince emekli sigortalının aylığının kesilmesine ilişkin yazılı bildirimin Kurumumuza yapılması halinde sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihinden itibaren aylık kesilmektedir.Geçirdikleri iş kazası yada tutuldukları meslek hastalığı sonucu Kurumdan sürekli iş göremezlik geliri alanlar bu gelirleri kesilmeden de çalışmaya devam edebilirler.Malullük aylığı alanların 506 sayılı Kanuna tabi olarak sigortalı bir işte çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmektedir.

SSK Sigortası Ne Zaman Başlar?

Sayfanın konuları: SSK Sigortası Ne Zaman Başlar?
SSK Sigortası Ne Zaman Başlar?İşe alınmanızla birlikte (işe başladığınız anda) sigortalılığınız başlar. Çalıştırılan sigortalılar ile işverenleri hakkındaki hak ve yükümlülükler, sigortalının işe alındığı tarihte başlar.

Sigortalı Olma Hakkından Vazgeçilebilir mi?

Sigortalı Olma Hakkından Vazgeçilebilir mi?Sigortalı çalışmak zorunludur. Bu haktan vazgeçilemez. Çalıştırılanlar ile işverenleri arasında sosyal sigorta yardımlarını ve yükümlülüklerini azaltmak konusunda anlaşma yapılamaz. Yapılan anlaşmalar geçersizdir.

Sigortalılık Süresi Nedir?

Sigortalılık Süresi Nedir?Sigortalı olarak ilk defa çalışılmaya başlanılan tarihten sigortalının aylık talebinde bulunduğu ya da öldüğü tarihe kadar geçen süredir. 01/04/1981 tarihinden sonra 18 yaşından önce çalışmaya başlayanların sigortalılık sürelerinin başlangıcı 18 yaşını doldurdukları tarihtir.

Sigortasız Geçen Süreler Borçlanılabilir mi?

Sigortasız Geçen Süreler Borçlanılabilir mi?Sigortasız geçen günlerin borçlandırılmasına imkan veren bir yasa yürürlükte bulunmadığından bu sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesi söz konusu değildir.

SSK Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

SSK Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?Askerlik hizmeti yedek subay olarak yapılmışsa yedek subay okulunda geçen süre, er olarak yapılmışsa askerlik süresinin tamamı veya bir bölümü borçlanılabilir.Askerlik borçlanması bedeli prime esas asgari günlük kazancın % 20'sinin borçlanılacak gün sayısı ile çarpımı sonucu hesaplanacak miktarıdır.01/01/2008 -30/06/2008 süresi için prime esas en düşük günlük kazanç 20,28.-YTL'dir. 01/07/2008-31/12/2008 süresi için prime esas en düşük günlük kazanç 21,29.- YTL'dir.Askerlik borçlanması tutarlarının hesabında prime esas yeni asgari günlük prim tutarı 01/01/2008 -30/06/2008 süresi için 20,28 x % 20 = 4,06.-YTL, 01/07/2008-31/12/2008 süresi için 21,29 x %20 = 4,26.-YTL olarak dikkate alınmaktadır. Örneğin, iki yıl (720 gün) askerlik yapmış sigortalının; 01/01/2008 -30/06/2008 süresinde talepte bulunması halinde askerlik borçlanma tutarı 20,28 x 720 x % 20 = 2.920,32.-YTL, 01/07/2008-31/12/2008 süresinde talepte bulunması halinde askerlik borçlanma tutarı 21,29 x 720 x % 20 = 3.065,76.-YTL' dir. Askerlik borçlanmasının tamamı veya bir kısmı sigortalının veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde ve talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak tutarın tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır. Altı ay içinde primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.

İsteğe Bağlı Sigortaya Giriş Şartları

İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYA GİRİŞ ŞARTLARI- En az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemek,1080 Günün Hesabında Dikkate Alınan Süreler- 506 sayılı Kanuna tabi çalışılan süreler- İsteğe bağlı sigorta, topluluk sigortası, askerlik, sanatçı, yurtdışı hizmet borçlanması ile edinilen hizmetler- Hizmet ihyası yapılarak kazanılan hizmetler- Ülkemizle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ülkelerdeki belgelendirilen çalışmaların tamamı1080 Günün Hesabında Dikkate Alınmayan Süreler- 506 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin II nci fıkrasının (B) bendine göre çıraklık devresi sayılan süreler- 506 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin II/C bendi gereği sosyal güvenlik kuruluşlarından malullük veya emekli aylığı almakta iken 506 sayılı Kanuna tabi çalışanlar- T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur, 2925 ve 2926 sayılı Kanunlar ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci madde sandıklarında geçen hizmetler- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalı olmamak ve buralardan kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olmak,- İsteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerin sigortalılıklarının başlayacağı tarihte SSK, T.C.Emekli Sandığı, Bağ-Kur, 2925 ve 2926 sayılı Kanunlar ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında bulunan sandıklara zorunlu yada isteğe bağlı sigortalı olanlar isteğe bağlı sigortaya kabul edilmez- Kendi sigortalılıklarından dolayı sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık bağlanmış olanlar isteğe bağlı sigortaya kabul edilmez- İşsizlik ödeneği almakta olanlar ile iş akdi sona ermemiş olmakla beraber grev, ücretsiz izin (657 sayılı Kanuna tabi Devlet Memurları dahil) ve işçinin mevsim yada kampanya sonu bıraktığı işine yeni mevsim yada kampanyada devam edecek olması nedeniyle iş akdinin askıda kaldığı sürelerde isteğe bağlı sigortaya devam edilir- Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık bağlanmış olanlardan aylığı kesilenler, bu kuruluşlardan vazife malullüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri; dul veya yetim geliri/aylığı alanlar isteğe bağlı sigortaya kabul edilir.- Örneği Kurumca hazırlanacak isteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma müracaatta bulunmak.- İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak isteyenler, örneği Kurumca hazırlanan İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi müracaat edeceklerdir- İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi dışında bir dilekçe ile müracaat edenlerin talepleri kabul edilmeyecektir. Bu tür bildirimler zamanında tespit edilerek hemen düzeltilmesi sağlanacaktır.

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusuİsteğe bağlı sigortaya devam etmek isteyenlerin, İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi ile birlikte, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sigorta il müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İsteğe Bağlı Sigortanın Başlangıcı

İsteğe Bağlı Sigortanın Başlangıcıİsteğe bağlı sigorta, müracaatın kurumca alındığı tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılmaktadır. Bu tarihin tespitinde İsteğe Bağlı Sigorta Başvuru Belgesi'nin, kurum evrak kaydına geçtiği tarih esas alınmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları

İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları506 sayılı Kanunun 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler isteğe bağlı sigorta primlerini, yine Kanunun 78 inci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak koşuluyla kendileri belirler.İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler 506 sayılı Kanunun 78 inci maddesi gereğince belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak koşulu ile % 25 oranında prim öderler.01/01/2008 -30/06/2008 tarihleri arasında isteğe bağlı sigorta priminin alt sınırı 20,28 x 30 x % 25 = 152,10.-YTL, üst sınırı ise 131,82 x 30 x % 25 = 988,65.- YTL,01/07/2008 -31/12/2008 tarihleri arasında isteğe bağlı sigorta priminin alt sınırı 21,29 x 30 x % 25 = 159,68.-YTL, üst sınırı ise 138,39 x 30 x % 25 = 1,037,93.- YTL'dir.

Süresinde Ödenmeyen Sigorta Primlerinin Tahsili

Süresinde Ödenmeyen Sigorta Primlerinin TahsiliSüresinde ödenmeyen isteğe bağlı primlerin tahsili 506 sayılı Kanunun 80 inci maddesi doğrultusunda yapılmaktadır.İsteğe bağlı sigorta primlerinin süresi içinde ödenmemesi halinde, ödenmeyen kısım sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her ay için % 3 oranında gecikme cezası, ayrıca her ay için bulunan bu tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar, her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığı'nca açıklanacak bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi, bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı hesaplanacaktır.Ödemenin yapıldığı ayda gecikme zammı günlük olarak hesaplamaktadır.

SSK Topluluk Sigortası

SSK Topluluk SigortasıTopluluk sigortası, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan kimselerin sosyal güvenliklerini sağlayan bir sigorta koludur.Topluluk sigortası işlemleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan genel şartlar doğrultusunda düzenlenen tip sözleşmelerde yer alan esaslar doğrultusunda yürütülür.Tip sözleşmeler, malullük, yaşlılık ve ölüm, iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık ve analık sigortalarına göre üç ayrı sözleşme olarak düzenlenmiştir.Sosyal sigorta kanunları kapsamı dışında kalanların oluşturdukları toplulukların (dernek, birlik, sendika, vakıf, vb. teşekküller) istekleri üzerine Kurumla imzaladıkları tip sözleşmelere göre yürütülür. İlgili topluluğun sigorta kolları itibariyle imzalamak istediği tip sözleşmeyi seçme hakkı vardır.

SSK Haberleri

SSK Haberleri SSK ile güncel gelişmeleri ve SSK haber arşivini, nethaber.com sitesinin "SSK" sayfasında bulabilirsiniz.

SSK Siteleri

Ali Tezel Sosyal Güvenlik Uzmanı Gazeteci Ali Tezel, kişisel sitesinde SSK ile ilgili tüm konuları aydınlatıyor ve soruları yanıtlıyor.

SSK Tarihi

50 yıllık bir geçmişe sahip olan SSK’nın tarihi Doç. Dr. A. Gürhan Fişek yönetimindeki uzman bir ekip tarafından araştırılarak hazırlandı. SSK Tarihi araştırmasına Mart 1996’da başlandı. Ülkemizde, “örgüt toprağı” “örgüt belleği” gibi alanlardaki çalışmaların ne denli az önemsendiği düşünüldüğünde, SSK yönetiminin bu çağdaş yaklaşımının övülmeden geçilmesi haksızlık olacaktır. Değinilmeden geçilemeyecek bir başka nokta da, SSK’nın ülkemizdeki kurumlar içerisindeki yeri ve önemidir. SSK, birçok kamu kurumundan farklı özellikler taşımaktaydı. Giderek nüfusumuzun yarıya yakınını kavrayan bir sosyal güvenlik aracına dönüşmüş olması, bütçesinin, ülkemizdeki ikinci büyük “kurum bütçesi”ne sahip olmasına yol açmıştır. Sosyal olmasının getirdiği sorumluluklar, SSK’nın bugün suçlanmasına yol açan en önemli “ayak bağları”dır.Öte yandan SSK, önemli bir sosyal politika aracıdır. Dün olduğu gibi, bugün de kaçırılan sayısız fırsatlar, bu kurumdan, ülkemizin en verimli biçimde yaralanmasının önüne dikilmiştir. Çalışmalarımz, giderek SSK’nın bugün karşılaştığı birçok sorunun dün de var olduğunu ortaya koymaktadır. Kurum sağlık tesislerinin kuruluşundan bu yana gelişmelerini ortaya koymak amacıyla kurum yetkilileri ile birlikte hazırlanan anket formunun yanıtları gelmiş ve değerlendirilmiştir. Kurum sağlık tesislerindeki gelişmeleri ve yürütülen değerli çalışmaları ortaya koymak amacıyla, uzun süre başhekimlik yapan kişilerle görüşmelere gerçekleştirilip, el yazıları alınmıştır. Kurum emektarlarının el yazıları bu araştırmanın ekinde sunulmuştur.Genel Kurul Raporları’nın “Temenni ve Dilekler” bölümleri, katılımcıların kurum ile ilgili değerlendirmeleri ve yönlendirmelerini yansıttığı için önemle üzerinde durulmuştur. Bugüne değin 1946-1980 arasında hazırlanan raporlar incelenmiştir. Genel Kurul çalışmalarına bakıldığında, kurumun bugüne değin geçirdiği evreler, sosyal güvenliğe verilen önem görülebilmektedir. Kısa sayılabilecek bir süre içerisinde SSK’ca büyük aşamalar gerçekleştirilmiştir. Ancak bazı uyarıların dikkate alınmadığı, çoğu dileklerin gerçeğe dönüşmeyip umut olarak kaldığı anlaşılmaktadır. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) Tez Birimi’nin “tez katalogları” üzerinde yapılan araştırma sonucu, sosyal güvenlik, sosyal güvenlik kuruluşları, Türkiye’de sosyal güvenlik, sigorta, sosyal sigorta, sigorta sektörü, sosyal devlet, çalışma hayatı, Avrupa Topluluğu ve SSK anahtar sözcükleri ile 1983-1993 dönemine ait tezlere ulaşılmıştır. Bunların listesinin, tarih çalışmasının ekleri arasında sunulmuştur. SSK ile ilgili istatistiksel verileri toplamak amacıyla, kurumun 4792 sayılı yasayla 1946 yılında “İşçi Sigortaları Kurumu” adıyla çalışmaya başladığı dönemden itibaren, kurumun faaliyet raporları ve istatistik yıllıkları incelenmiştir. Toplanan istatistiksel veriler, çalışmanın gerektirdiği ölçülerde tablolaştırılmış, hesaplamalar yapılmıştır. SSK’nın yıllar itibariyle karşı karşıya kaldığı sorunları, kurum yönünden sorun oluşturan alanları daha ayrıntılı görmemize olanak sağlayan genel kurul raporları, 1946 yılından başlayarak ayrıntılı bir biçimde ve birkaç ekip halinde okunmuş ve elde edilen bulgular sınıflandırılmıştır. SSK’nın uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerinin ortaya konulması ve konuyla ilgili birimlerin incelenmesi de çalışmaların bir bölümünü oluşturmuştur. Bu başlık altında üç temel birim belirlenmiştir. Bu üç temel birim şunlardır: ILO Poyası ve ISSA ile ilişkiler, Yurtdışı İşçi Hizmetleri Daire Başkanlığı. Kurumun uluslararası ilişkileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın talimatıyla düzenlenmektedir. Araştırmamızda gözetilen önemli noktalardan biri, düzenlenen bu ilişkilerin kurum içinde yapılan çalışmalarda uluslararası bilgilere ulaşma ve çalışmaların örgütlenmesinde nasıl bir işleyiş olduğu gözlenmektedir. Uluslararası alanla ilişkili birimlerin ne tür bir eşgüdüm içinde oldukları araştırılmıştır. SSK’nın hukuki konumunun ve ilgili mevzuatın ortaya konulması için ayrıntılı araştırmalar yapılmıştır. Özellikle Sosyal Sigortalar Yasası ile Sosyal Sigortalar Kurumu Yasası incelenmiştir. Anılan yasaların ilk ortaya çıkışından başlayarak geçirdikleri tüm yasal değişiklikler saptanmış ve bu yasaların kabulü ve değişiklikleri sırasındaTBMM’ce gerek komisyonlarda gerekse genel kurulda yapılan çalışmalar, tartışmalar ve gerekçeler TBMM Tutanak Dergisi’nden araştırılarak ortaya konulmuştur. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin SSK yasasına ilişkin kararları da bulunmuş ve örneklenmiştir. Böylece kurum tarihinin, “hukuk” boyutunun yazılmıştır.Bir kurumun yükselmesinde olduğu gibi, tarihinin de yazılmasında katılımın önemi çok büyüktür. Kurum yetkililerinin çabası olmadan böyle büyük bir çalışmanın altından kalkmak olanaksız olurdu. Bir kurumun tarihini yazmak, her şeyden önce, onu bugünlere getiren “emek” ve “sahiplenme” duygusunu yansıtabilmeyi de zorunlu kılar. SSK, çeşitli dönemlerinde, kurum emektarlarının katılımını özendirmiş ve artırmıştır. Böylesi dönemler, kurumun parlak dönemleridir. Başarabilsek, “gölge”nin düştüğü dönemlerle “parlak” dönemleri yan yana sergilenmeye çalışılmıştır.(Kaynak: tarihvakfi.org.tr)(Ek Not: SSK, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur.SSK, Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmadan önce, Türkiye'nin en büyük sosyal güvenlik kuruluşuydu ve ülke nüfusunun yaklaşık %50'sine sigorta ve sağlık hizmeti sunmaktaydı.Kurum, başkan ve başkana bağlı birimler ile SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü, SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ve bunların merkez ve taşra teşkilatından oluşmaktaydı.

Hiç yorum yok: